Епифизата-човешката шишарка

Епифизната жлеза – Pineal Gland е много малка – колкото грахово зърно. Латинското й наименование произлиза от думата "ртеа", което означава "шишарка".

Епифизната жлеза долавя външната светлина по подобие на очите ни затова я наричат "Третото око ".

Епифиза

Епифизната жлеза е призната като орган за отделяне на ендогенни образования в организма, за нея се знае още, че има важна фото чувствителна способност – един научно признат процес. Ако двете очи са премахнати и жлезата е изложена на светлина, тя може да реагира на дразнения подобно на очите. Този факт кара някои изследователи да се замислят дали епифизната жлеза не е нещо повече от атрофирало око. И дали много от неразгаданите процеси на мозъка не се извършват в това малко грахово зрънце?

Според д-р Серджо Фелипе де Оливейра – директор на клиника „Епифизно съзнание” (Pineal Mind Clinic), засилване дейността на епифизата е тясно свързано с психическото състояние при видения или медитация. Освен многобройните ендогенни функции на епифизата като контрол на хипоталамуса и на биологичните ритми и защитата от свободни радикали, тя отговаря и за отделянето на диметилтриптамин (DMT), познат на някои като „молекулата на душата”.

Отделянето на тази молекула се счита за един от най-силните известни на човечеството халюциногенни невропреносители. Действието им се засилва при сън, при определени състояния на медитация и по време на близки до смъртта преживявания.

При липсата на светлина през нощта епифизата произвежда мелатонин с важна роля за имунната система.Той се синтезира от серотонин, който е основният фактор, за да усещаме състоянието на депресия или щастие.

Епифизната жлеза изпълнява куп важни телесни функции, като тези на половото развитие, метаболизма и други, вероятно и непознати.

Изследване на американски учени показват, че епифизата съдържа най-голямата концентрация на серотонин от всички части на мозъка. Или казано с други думи, третото око е основен център за една от най-важните съставки в рецептата за щастие.

Епифизната жлеза е особено чувствителна към биохимическия състав на кръвта. Тя е на второ място след бъбреците по количеството кръв, което преминава през нея.

По един или друг начин нашето трето око се влияе директно от чистотата на кръвта и съответно от нивото на замърсяване на нашата вътрешна среда.

Йогите, в стремежа си към духовно усъвършенстване обръщат сериозно внимание на вътрешната чистота на тялото – своевременно освобождаване от токсини, движение на кръвта и лимфата в тялото, релаксацията, медитацията и на това с какво и как се хранят, какво и как дишат.

Тъй като епифизата не е защитена от бариерата на мозъчната тъкан, с течение на времето течността във вътрешността й събира все по-голямо количество минерални отлагания, или „мозъчен пясък", с оптичните и химически качества на емайла на зъбите ни. На рентгенова снимка или ядрено-магнитен резонанс това калциране се вижда като подобна на кост маса в центъра на мозъците ни. Лекарите използват това твърдо бяло струпване, за да определят дали имаме мозъчен тумор. Ако бялата точка изглежда на скенера като избутана към някоя от двете части на мозъка, това им подсказва, че туморът е променил формата на мозъка.